4 Eylül 2009 Cuma

Neden Boşa Korna Çalma diyoruz?

Sözlüklerde "Araç sürücülerinin, muhtemel bir tehlike konusunda diğer sürücüleri veya yayaları sesle uyarmak için kullandıkları alet" gibi tanımlara sahip olan korna, ülkemizdeki sürücüler tarafından nadiren haklı sebeplerle kullanılıyor.

Tehlike konusunda uyarmak bir yana, bazen "Asıl tehlike benim ulan!" anlamında kullanılıyor korna.

Bazen de trafik sıkışıklığına, şehre, hayata, kadere isyan etmek için kullanılıyor. Bütün bu yanlış kullanımların ortak bir özelliği var: boşuna olmaları. Yani trafik sıkışıklığını çözmeyeceğini, kırmızıyı yeşile döndürmeyeceğini, hayatı bayram etmeyeceğini bilerek, boşu boşuna korna çalmaktan bahsediyoruz.

Sürücüleri ve yayaları rahatsız eden, şehirleri gürültüden yaşanmaz hale getiren, trafikte yol almayı sinir harbine çeviren, türlü tartışmaya ve kavgaya sebep olan kötü bir alışkanlıktan bahsediyoruz.

Her kötü alışkanlık gibi zamanla alışılan, artık normal kabul edilen bir şey bu. 

İşte biz tam da bu alışmışlığa isyan ederek, bu alışkanlığı yeni fark etmişçesine garipseyerek "Boşa Korna Çalma" diyoruz.

Eğer siz de trafikte insanca, strese girmeden yol almak, caddelerde rahatça yürüyebilmek, daha sessiz ve huzurlu şehirlerde yaşamak istiyorsanız bize katılın, bu kabullenilmiş cahilliği, saygısızlığı,  kabalığı birlikte ortadan kaldıralım!


2 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir konu açmışsınız. Türk milleti olarak öküzlüğe alışmışız. Yayanın öncelikli olduğunun farkında olmayan üçüncü dünya ülkelerinden biriyiz. Üstelik neden korna çalıyorsun diye uyardığınız zaman suratsız, ahlaksız, cahil, ezik şoförün hem suçlu hem güçlü tavırlar sergilediği belki de tek ülkeyiz. Klasik bir laf olacak ama - her önüne gelene - eğitmeden, öğretmeden yeterli bilgiyi entegre etmeden ehliyet verirsen bu gerekli gereksiz korna çalan "öküzler"den hiçbir zaman kurtulamazsın...

Adsız dedi ki...

Öküz herifler öküzzzzzzzzzzzzzzz diye korna çalan öküzler